Takipte Kalın :)

18 Ekim 2018 Perşembe

GRİPTEN KORUNMAK VE KURTULMAK İÇİN BİTKİ ÇAYI ÖNERİLERİ

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Çaylar

Karahindiba Çayı: Ağız içindeki yaralardan bronşite kadar çeşitli sorunların tedavisinde önerilen karahindiba çayı aynı zamanda içerdiği bileşikler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve toksinlerin vücuttan daha hızlı atılmasına yardımcı oluyor. Karahindiba çayı etkili bir idrar söktürücü olduğu için düzenli olarak içildiğinde vücudun susuz kalmasına neden olabilir. Bu etkisinden karahindiba çayı içtiğiniz günler daha fazla su tüketerek korunabilirsiniz.

Papatya Çayı: Sinirleri yatıştıran ve uyumayı kolaylaştıran papatya çayında bulunan bazı kimyasal bileşenler (makrofajlar ve B-lenfositler) bakteri ve virüslerle savaşan beyaz kan hücresi sayısının artmasına katkıda bulunuyor. Papatya çayıyla ilgili dikkat edilmesi gerekenler ise gündüz uykunuzu getirebileceği, fazla tüketildiğinde ise mide bulantısına yol açabileceği.

Ginseng Çayı: Çin alternatif tıbbında 5000 yıllık geçmişi olan ginseng çayı bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı vücudun direncini artıran çaylar arasında yer alıyor. Günde 2-3 bardak içerseniz ginseng çayının herhangi bir yan etkisi olmaz ama günde 5-6 bardağa çıkarsanız uykusuzluğa ve sinirlilik haline yol açabilir.

Geven Otu Çayı: Yine Çin’e özgü bir çay olan ve Çin geveni olarak bilinen geven otu karaciğeri tahrip eden toksinlerin atılmasını hızlandıran ve bağışıklık sistemini güçlendirerek grip virüsüne karşı vücudun direncini artıran çaylardan biri.

PEKİ GRİBİN ÖNÜNE GEÇEMEDİYSEK NE YAPMALIYIZ?


Ihlamur çayı: Yemeklerden sonra siyah çay ya da kahve içme alışkanlığınız varsa bunların yerine ıhlamur çayı içerek hem sindirim sisteminizin daha iyi çalışmasını hem de ruhsal olarak rahatlama sağlayabilirsiniz. Ihlamur çayı hazırlarken bardak başına bir çay kaşığı tepeleme kurutulmuş ıhlamur ölçüsünü kullanabilirsiniz. Ihlamuru suyla birlikte kaynatmayın. Önce suyu kaynatın ve önceden ıhlamur koyduğunuz demliğe kaynamış suyu boşaltıp ağzını kapatın ve 10 dakika demlenmesini bekleyin. Yemeklerden sonra günde 3 kere ıhlamur çayı içebilirsiniz.

  • Terlemeyi teşvik eder
  • Ateş düşürür
  • Öksürüğe iyi gelir
  • Gribe ve nezleye iyi gelir
  • Migren ağrılarını hafifletir
  • Kaygıyı azaltır
  • Stresi azaltır ve rahatlama sağlar
  • İshal tedavisinde kullanılır
  • Kan basıncını düşürür
  • Karaciğer rahatsızlıkları tedavisinde kullanılır
  • Damar sertliğine karşı kullanılır
  • Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar
  • Kas spazmlarını giderir
  • Safra kesesi rahatsızlıklarına karşı kullanılır
  • Boğaz ağrısını alır
  • Hazımsızlığa iyi gelir
  • Çarpıntıyı giderir
  • Toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

Zencefil Çayı:Nezle, grip nedeniyle yaşanan öksürükler için zencefil çayı kullanabilirsiniz.

2-3 santimlik bir zencefili rendeleyerek bir bardak sıcak suya atın ve 10-15 dakika demlenmesini bekleyin.


Yemeklerden sonra günde 3 bardak içebilirsiniz. Çok soğuk havadan eve geldiğinizde içinizi ısıtması için zencefil çayına tarçın ilave edebilirsiniz. Zencefil çayının faydaları yazısında bu çayın kullanımı, hangi rahatsızlıklara iyi geldiği, nasıl hazırlandığı ve yan etkileri hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Nane Çayı: Geleneksel olarak kullanılan “nane limon çayı” soğuk algınlığı tedavisinde ve öksürüğe karşı en etkili bitkisel çaylardan biridir. Bu karışımın etkisini arttırmak için naneyle eşit miktarda civanperçemi ve bir miktarda bal ekleyebilirsiniz. Civanperçemi çayı ve nane çayı sayfalarında bu iki çayın nasıl demleneceği, hangi hastalıkların tedavisine yardımcı oldukları ve yan etkileri hakkında bilgiler yer alıyor.

Adaçayı: Toksinlerin vücuttan daha hızlı atılmasını sağlayan adaçayı aynı zamanda kuru öksürüğe karşı boğazı yumuşatmak içinde kullanılabilir. Eğer boğaz ağrınız varsa adaçayını demledikten sonra soğutun ve bir kaç damla limon ekleyerek gargara suyu olarak kullanın. İltihaplanmaları geçirici özelliği ile bir süre sonra ağrıları hafifletecektir. Adaçayı sayfasında daha ayrıntılı bilgileri bulabilirsiniz.

Bal: Bazı çaylar doğal olarak tatlıdır ve içmesi kolaydır. Ancak bazılarının tadı acı gelebilir. Öksürüğe karşı hazırladığınız çaylarda tatlandırıcı olarak bal kullanabilirsiniz. Bal aynı zamanda kuru öksürük nedeniyle tahriş olan boğazınızı yumuşatır ve kaşınma duygusunu alır. Bir bardak çay için bir çay kaşığı bal yeterlidir. Varsa organik bal kullanmanız daha iyi bir seçim olacaktır.



Kaynak:Bitki çaylarının faydaları sayfasına teşekkürler..

1 yorum: