TÜRK USULÜ SUŞİ
MALZEMELER:
- 2 adet salatalık
- 3 yemek kaşığı sirke
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1/2 (yarım) tatlı kaşığı tuz
- 1 su bardağı pirinç
- 1,5 su bardağı su
- 2 nori (yosun yaprağı)
- Bambu ( Amerikan servisi)( yosunu sarmak için)
- 160 gr ton balığı
- (İsteğe bağlı), kornişon turşu, kırmızılâhana
- Havuç
- Mayonez
- Susam
- Çörekotu
- Sumak
Sosu için:
- Soya sosu
- Limon
- İsteğe göre acı biber
YAPILIŞI:
- Öncelikle iç harcını hazırlayalım.
- Pirinci 1,5 su bardağı su koyarak haşlayalım.( diriliği kalmayana kadar )
- Ayrı bi kapta sirkenin içerisine tuz ve şekeri koyarak eritelim. ( varsa pirinç sirkesi kullanalım)
- Haşlandıktan sonra pirinci bi kaba alalım.
- Sirkeli harcı pirincin üzerine dökelim ve karıştıralım.
- Pirincin ağzını kapatıp hafif ılıyana kadar dinlendirelim.
- Salatalık ve kornişon turşusunun iç kısımlarını ayıracak şekilde ince çubuk şeklinde doğrayalım.
- Havuçları ve kırmızılâhanayı da aynı şekilde doğrayalım.
- Ton balığının yağını süzdürüp bi kaba alalım.
- Noriyi bambunun üzerine serelim.
- Bambunun üzerine streç film serelim, yapışmaması için.
- Pirincleri sererken elimize yapışmaması için yanımıza bi kase su alıp ıslatalım.
- Bu işlemi her pirinci aldığımızda yapalım.
- Pirinçleri norinin üzerini kapatacak şekilde ince bi katman halinde elimizle serelim.
- İçerisine mayonez, ton balığı ve ince ince doğradığımız malzemeleri koyalım.
- Sıkıca saralım. ( pirinci serdikten sonra ters çevirip de uygulayabilirsiniz ben öyle sardım)
- Sarma işlemi bittikten sonra keskin bıçağı ıslatarak suşimizi keselim.
- Her kesmede bıçağı ıslatalım.
- Eğer pirinci dışarı sarmışsak doğrama tahtasının üzerine aldığımız susam çörek otu karışımını ya da sumağı üzerine sürebiliriz.
- Servis tabağına alalım.
- Hazırladığımız sosa batırarak yiyebilirsiniz.
AFİYET OLSUN JJ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder