EV BAKLAVASI
Malzemeler:
*2 yumurta
*1 su bardağı sıvıyağ
*1 su bardağı yoğurt
*1 yemek kaşığı sirke
*Yarım çay kaşığı tuz
*Yarım paket kabartma tozu
*Alabildiği kadar un
İçi için
*İnce dövülmüş fındık ya da ceviz
Üzerine
*200 gram tereyaği
Şerbeti için
*4 su bardağı şeker
*4 su bardağı su
*1 yemek kaşığı limon suyu
Açmak için
*Yeteri kadar buğday nişastası
Yapılışı:
1)Yumurtayı,yoğurdu,sıvıyağı,kabartma tozunu ve tuzu yoğurma kabına alıyoruz.
2)Elimizle bunları karıştırıyoruz ve yavaş yavaş unu ilave ediyoruz.Yoğurmaya devam edip,sirkeyi de ekliyoruz.Kulak memesi kıvamından azıcık daha sert ,ele yapışmayan ve özleşmiş bir hamur yapıyoruz.
3)Hamurun üzerini kapatıp yarım saat buzdolabında dinlendiriyoruz.
4)Dinlenen hamurdan 45 beze yapıp yuvarlıyoruz.(Bezeleri 15 erlik grup yapıyoruz.)
5)İlk 15 erlik gruptaki bezeleri nişasta serperek fincan tabağı büyüklüğünde açıyoruz.
6)Açtığımız 15 bezeyi aralarına nişasta serperek üst üste koyuyoruz ve merdane ile büyütmeye başlıyoruz.Daha sonra oklava ile tepsi boyutuna getiriyoruz.
7)Tepsiye yerleştiriyoruz ve üzerine bolca fındık ya da ceviz serpiyoruz.
8)Aynı şekilde ikinci 15 lik bezeye de aynı işlemi uygulayıp tepsiye yerleştiriyoruz.Üzerine bolca fındık ya da ceviz serpiyoruz.
9)Son kat için diğer 15 bezeyi açıp en üst katı oluşturuyoruz.
10)İstediğimiz şekilde kesiyoruz.
11)Baklavayı dilimledikten sonra tereyağını eritip kaynama noktasına getiriyoruz.Üzerinde oluşan köpükleri alıp baklavanın her tarafına gelecek şekilde döküyoruz.(Ben köpükleri iyi alamadığım için baklavanın üstünde kahverengi benekler oldu :(( )
12)Fırını 200 dereceye ısıtıyoruz.Baklava kızarmaya başlayınca dereceyi 170 e indiriyoruz.
13)Baklava tamamen kızarınca fırından alıyoruz.
14)Şerbet malzemelerini kaynatıyoruz.Birkaç taşım kaynayınca limon suyunu ilave ediyoruz ve biraz daha kaynatıyoruz.
15)Şerbetin ilk sıcaklığı çıkınca soğuk baklavanın üstüne döküyoruz.
Afiyet olsun:)
ARZU ERCİYAS'E TARİFİ İÇİN TEŞEKKÜRLER...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder