PATATES PÜRELİ ÇANAK KÖFTE
1 kilo köftelik dana kıyma
1 orta boy soğan
3-4 dilim bayat ekmek
1 yumurta
karabiber
yarım demet maydanoz
tuz
İç harcı
4 tane orta boy patates
2 yemek kaşığı tereyağ
süt
tuz
Üzeri için
1 su bardağı kadar rendelenmiş kaşar
Yapılışı
Öncelikle patates püresini yapıp soğumaya bırakalım..
Patateslerin kabuklarını soyup cips gibi doğruyoruz.Mümkünse teflon tencereye patatesleri alıp üzerine çok az geçecek kadar süt ekleyip haşlanmaya bırakıyoruz.
Haşlanan ve sütünü çeken patateslere tereyağını ve tuzu ekleyip blenderdan geçiriyoruz ve soğumaya bırakıyoruz..
Bu esnada patatesler çok kuru kalmışsa süt ekleyebilirsiniz.
Kıymayı , rendenin ince tarafıyla rendelediğimiz soğanı ve ince ince kıydığımız maydanozu ve diğer malzemeleri derince bi kaba alıp iyice yoğuruyoruz.
Ben maydanozu ve soğanı rondoya koyup içine 2 yemek kaşığı kadar da zeytinyağ ekleyip istediğim inceliğe gelene kadar çalıştırıyorum buda dip not olsun rendeyle uğraşmak istemeyenlere :)
Buzdolabında yarım saat kadar dinlendiriyoruz.
Yarım saat sonra tekrar yoğurup şekil vermeye başlaya biliriz ( dinlendikçe şekil vermek çok daha kolay oluyor )
Yumurta büyüklüğünde parçalar alıp elimizle çanak şekli veriyoruz . İlk başta şekilsiz olsa da siz diğerlerini yapana kadar biraz daha bekleyen çanaklarınızı, parmaklarınızı suyla ıslatıp yerinden kaldırmadan düzelte bilirsiniz..
Çanak köfteleri fırına vermeden önce tepsiye 3 yemek kaşığı kadar sıvıyağ gezdirip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 10 - 15 dakika kadar pişiriyoruz .
Pişen köftelerin içine hazırladığınız püreden bolca yerleştirip.Üzerilerine rendelediğimiz veya dilimlediğimiz kaşarlardan da ekleyip 200 derecelik fırında kızarıp kaşarları eriyene kadar pişiriyoruz..
Bir kilo kıymadan bir bu kadar tepsi daha çıkıyor aklınızda olsun.
Afiyet Olsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder