SOĞAN DOLMASI
Malzemeler:
- 5 adet kuru soğan (dolması İçin)
- 200 gr kıyma
- 1 su bardağı bulgur
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 su bardağı kuru soğan
- 3 diş sarımsak
- 2 çorba kaşığı nar ekşisi
- 1 çorba kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- bir tutam maydonoz
- bir tutam dereotu
- tuz, karabiber, pul biber, kimyon, kuru nane
- zeytin yağı
Sosu İçin:
- 2 diş sarımsak (rendelenmiş)
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- tuz
- su
YAPILIŞI:
- İlk olarak 5 adet soğanın kabuklarını soyup ikiye bölmeden orta kısımlarına kadar kesin.
- Tencereye su koyup 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip su kaynayınca soğanları kaynayan suya atıp 5-6dk kadar haşlayıp sudan alın ve soğumaya bırakın.
- Soğuyan soğanların katlarını dikkatlice ayırın, eğer iç kısımları sert kalmışsa tekrar sert olan soğanları 2-3 dk daha haşlayın.
- İçi için bulgur ve pirinci yıkayıp süzdürüp derin kaseye koyun.
- Soğan, sarımsakları, maydonoz ve dereotunu ince olacak şekilde doğrayıp kıyma, salçalar, nar ekşisi, baharatlar ve zeytin yağını bulgurlu pirince ekleyip karıştırın.
- Katlarını ayırdığınız soğanların uc kısımlarına birer tatlı kaşığı hazırladığınız harçtan koyup sarın.
- Bütün soğanlar bitince sardığınız soğanların uc kısımları alta gelecek şekilde tencereye dizin.
- Sos için tavaya zeytin yağını koyup ısıtın sarımsakları ekleyip kokusu çıkana kadar kavurup salçayı ekleyip 2-3 dk kavurup 2 su bardağı kadar suyu ve tuzu ekleyip ocaktan alın.
- Hazırladığınız sosu soğanların üzerine döküp dolma taşı yada tabak koyup(dolmaların açılmaması için) ocağa koyun ve kaynamaya başlayınca kısık ateşte 45-50dk pişirip biraz dinlendirdikten sonra sıcak olarak servis yapın.

Afiyet Olsun :)
Pembe tatlar'a tarifi için teşekkürler...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder